EDuke32 HRP, azaz a Duke Nukem 3D grafikájának feljavítása az Ubuntu Linux rendszeren

Megjelent végre a nagy sikerű játék - a Duke Nukem 3D - várva várt folytatása, a Duke Nukem Forever. Akik még most ismerték meg először a Duke Nukem sorozatot érdemes az új rész kipróbálása mellett a régivel is megismerkedni, amelyet az alábbi leírás alapján teljesen modern grafikai beállításokkal - Shader 3 és akár 3072x2304 képfelbontás stb. - is végigjátszhatunk.

1) Letöltés és telepítés

A Rendszer -> Adminisztráció -> Szoftverforrások menüpontra kattintva állítsuk be a legelső fülön - Ubuntu szoftverek -, hogy a Közösségi karbantartású nyílt forrású szoftverek (universe) - lehetőség engedélyezve legyen. Ezután az Egyéb szoftver feliratú fülön adjuk hozzá külön-külön az alábbiak közül valamelyik két sort attól függően, melyik rendszert használjuk jelenleg:

Natty Narwhal

deb http://apt.duke4.net natty main
deb-src http://apt.duke4.net natty main

Maverick Meerkat

deb http://apt.duke4.net maverick main
deb-src http://apt.duke4.net maverick main

Lucid Lynx

deb http://apt.duke4.net lucid main
deb-src http://apt.duke4.net lucid main

Karmic Koala

deb http://apt.duke4.net karmic main
deb-src http://apt.duke4.net karmic main

Ezt követően zárjuk be az ablakot és egy Terminál-ablakban futtassuk le az alábbi sorokat:

wget -q http://apt.duke4.net/key/eduke32.gpg -O- | sudo apt-key add -
apt-get update
apt-get install eduke32

A program használatához szükségünk van a Duke Nukem 3D eredeti verziójában található DUKE3D.GRP állományra, amelyet /home/felhasználónevünk/.eduke32 rejtett könyvtárába kell elhelyeznünk.

Továbbá a már említett modern grafikai beállítások alkalmazásához szükségünk lesz a dn3d_hrp5-sfx.exe nevű állományra. Ez valójában egy tömörített állomány, amelyet kétféleképpen is kicsomagolhatunk:

- a rendszerünkre telepített wine segítségével duplán rákattintva lefuttatjuk az önkicsomagolót,

- jobb egérgombbal rákattintva válasszuk a Megnyitás ezzel: Archívumkezelő

Mindkét esetben az általunk megadott útvonalra egy Duke3D nevű könyvtárat kapunk, amiből mindössze az autoload nevű könyvtárra és annak minden tartalmára lesz szükségünk. Másoljuk ezt is a már említett /home/felhasználónevünk/.eduke32 könyvtárunkba.

2) Használat

Indítsuk el az Alkalmazások -> Játékok -> EDuke32 lehetőséget. A megjelenő ablakban állítsuk be a megfelelő felbontást és irányítást és jelöljük be a Fullscreen, Polymer, Enable "autoload" folder lehetőségeket is. A következő fülön - Game - legyen kiválasztva az általunk bemásolt DUKE3D.GRP lehetőség és kattintsunk a Start feliratú gombra.

3) Hivatalos weboldal

- http://eduke32.com/

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.